Prehrana in rak

Prehrana in rak

Spodaj podajamo informacije iz (vira) knjige Ty Bolingerja:

"Prehrana - vegetarijanska z prilagojeno makrobiotiko (po vaši izbiri). Po potrebi prilagojena vaši intoleranci na določeno hrano. Prvo pravilo je »naj bo hrana ekološko pridelana«. Večkrat tedensko (lahko vsak dan če želite) uživati negojene morske in rečne ribe (girice, sardelice, papaline, skušo) in morske sadeže, eko jajca, maslo, kefir, sirotka (ostale mlečne izdelke NE). Vendar lahko vse kozje. Če ste vegani lahko te izdelke izpustite in jih nadomestite z veganskimi. Zmerno ogljikove hidrate (neoluščen/rjavi/črni/rdeči riž, kruh, krompir,..) le kruha in testenin iz bele moke NE zaradi glutena, umetnih sladkorjev, belega ter trsnega sladkorja, agava sirup, kokosov sladkor, ksilitol NE. Lahko pa v zmernih količinah sadje in med (Ne pretiravati). Sadje dopoldan do 12h. Čim več zelenjave: rdeča pesa, korenček, storčnice, brokoli, cvetača, špinača, ohrovt,… vse vrste oreščkov razen kikirikija. Vsako jutro si lahko naredite napitek iz limonade, kurkume, olivnega olja (2 dcl eko limonade z zmleto limonino skorjo + 1 jušno žlico olivnega olja + 1 čajno žličko eko kurkume), lahko popijete tudi eko sok pirine trave. Zaželjeno je zaužiti do 1 polno čajno žličke kurkume zaradi antinflamatornega in antimikrobnega efekta. V prehrano vključite čim več ekološko pridelanih hladno stiskanih jedilnih olj:  jedilno konopljino olje, olje črna kumine, max 1 čajna žlička ricinusovo olje, olivno olje, bučno olje, laneno olje, orehovo olje, eko sončnično olje, kokosovo olje, domač eko jabolčni kis, ter do 15 suhih mareličnih jedrc na dan.

V procesu zdravljenja se izogibajte vsakodnevnemu mesu, predelanih mesnih izdelkov in konzerviranih mesnih izdelkov. Ter na splošno vse konzervirane hrane. Kdor potrebuje zaradi nizke telesne teže lahko 2 x na teden piščančja ali puranja prsa, zajca ali riževe proteine v prahu 3 merice na dan v riževo ali mandljevo mleko. Ne pijte gaziranih pijač, industrijsko pridelanih sokov. Pijte eko sadne sokove ali si sami stiskajte eko sadje v sokovniku. Težite k ekološko pridelani hrani. Kupujte in naročajte hrano pri kmetih, ki imajo ekološki certifikat, na eko tržnicah (v Lj ob sredah na tržnici v šiški in ob sobotah na tržnici v BTC-ju), ter v eko trgovinah Kalček, Ekošara, ter v velikih prehrambenih trgovinah na oddelkih za eko hrano.

Pravilo je da se v enem obroku ne mešajo ogljikovi hidrati / sladkorji z beljakovinami. Torej samostojno uživanje beljakovin, maščob in zelenjave. In samostojno uživanje ogljikovih hidratov, sladkorjev, zelenjave in maščob. Vmes med eno in drugo skupino 3 do 4 ure pavze (zato ker telo ni zmožno vse vrste hrane razgrajevati na enkrat, ne zmore proizvesti dovolj različnih encimov in če mešate ne-razgrajena hrana gnije v črevesju, kjer se kopičijo škodljivi mikroorganizmi). Med obrokom in pol ure po obroku se ne pije tekočina, izjema je kozarček žgane pijače ali kozarček rdečega vina (zato da ne razredčite želodčne kisline, ki je potrebna za razgradnjo hrane).

Zavedajte se da z vnosom zdrave ekološke hrane ohranjate pozitivne bakterije v vašem črevesju, kar je dejansko vaš imunski sistem. Z slabo industrijsko hrano pa ustvarjate slabe bakterije, gljivice in parazite, ki vam, če prevladajo nad dobrimi bakterijami povzročajo bolezni in padec imunskega sistema, kar lahko povzroča posredno / posledično tudi nastanek raka."

Njegova knjiga govori predvsem o KETONSKI PREHRANI in o MAKROBIOTIČNI PREHRANI. Vendar bi vas vse rad opozoril, da vsaka hitra sprememba prehrane ni najboljša, predvsem pri starejših. Črevesje in bakterije v njem so leta navajene na določeno prehrano in hitra sprememba lahko včasih vpliva celo na slabše. Zato, če seveda imate čas, uvajajte novo prehrano počasi in postopoma.

Predvsem pa bodite previdni in spremljajte svojo krvno sliko v sodelovanju z vašim osebnim zdravnikom ali onkologom. Na krvni sliki se pokažejo morebitni odzivi telesa, predvsem na jetrnih encimih, ter na urei in kreatininu (za ledvice). 

To je tako kot bi simbolično rekli " z nožem se lahko reže kruh, lahko pa se naredi tudi škoda". Zato preudarno in pametno z spremembo prehrane. Potrebno je tudi vedeti, da postov in shujševalnih diet ni dobro izvajati v času kemoterapij, ker v tem primeru ne samo da boste težko zdržali kemoterapijo, temveč lahko ugozite svoje življenje z hitro izgubo telesne teže.

Zato prehrano vzemite skrajno resno. Tudi po ozdravitvi se držite še naprej zdrave hrane. Spremembo poskusite prenesti na vso družino, saj s tem pomagate vsem in preprečujete nastanek bolezni pri drugih.